Een keuken met kookeiland is voor velen een droomkeuken. Gezellig met de familie praten tijdens het koken, met meerdere vrienden tegelijk in de keuken kunnen werken, veel opbergruimte… Maar waarmee moet u rekening houden als u graag een eiland keuken zou willen?

 

Keuken met kookeiland en kastenwand

 

Types keukeneilanden

Eiland keukens hebben verschillende mogelijkheden. U maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte in een grote keuken, en u kunt de woonkamer en keuken enigszins bij elkaar trekken als u een open keuken heeft. Doordat keukenapparatuur zoals een oven of vaatwasser in het kookeiland verwerkt kan worden, is er in een eiland keuken meestal meer opbergruimte in het keukenblok.

 

Het kookeiland

Een kookeiland is voorzien van een kookplaat. Tegenwoordig zien we steeds meer elektrische en inductie-kookplaten, maar ook gas wordt nog steeds gebruikt. Dat wil dus zeggen dat er een gas- of elektriciteitsaansluiting in het eiland moet zijn.

 

Het spoeleiland

Een keukeneiland met een spoelbak wordt vaak een spoeleiland genoemd. Dit type eiland maakt het mogelijk om de kraan te gebruiken terwijl iemand anders aan het koken is, bijvoorbeeld om de handen te wassen. Bovendien houdt u meer ruimte rond de kookplaat over als de spoelbak in een eiland verwerkt zit.

 

Opberg- en werkruimte

Het is mogelijk om een keukeneiland te gebruiken als extra werk- en opbergruimte, dus zonder kookplaat of spoelbak erin verwerkt. Het grote voordeel is dat voor een dergelijk eiland er geen gas- of waterleidingen verlegd hoeven te worden, en dat de opbergruimte maximaal is. Er hoeft immers geen ruimte te worden opgeofferd aan de leidingen.

Een andere optie is het omgekeerde: waar normaal het keukenblok zou staan komt plaats voor een kastenwand. Eventueel kan een deel van de keukenapparatuur daarin een plekje krijgen. De functies die nodig zijn voor koken worden toevertrouwd aan het kookeiland.

 

Keuken met kookeiland

 

De onverwachte voordelen van een keuken met kookeiland

Het kan een drukte van jewelste zijn in de keuken: koken, snijden, handen wassen, maar ook bijvoorbeeld koffie zetten of de oven gebruiken… Een kookeiland kan daarbij voor extra ruimte zorgen, ruimte voor apparatuur (al dan niet ingebouwd), opbergruimte en ruimte voor talloze andere functies. Maar behalve praktisch is een kookeiland ook mooi en sociaal.

 

Het kookeiland als design

Keukens met kookeiland hebben sowieso een luxe uitstraling, maar een eiland kan ook op zichzelf een design element vormen in de opstelling. Door een kookeiland kunt u uw keuzes en goede smaak extra naar voren laten komen. Het materiaal, de vormen en de kleuren van de rest van de keuken komen namelijk letterlijk naar voren in het eiland.

Ook in de afzuigkap van een dergelijk eiland kan design terugkomen. Liever geen afzuigkap? Het is ook mogelijk een afzuiginstallatie te laten inbouwen in het kookeiland.

 

Keuken met kookeiland als woonelement

Rondom het kookeiland genieten van elkaars gezelschap, dat is een belangrijke factor in de aantrekkingskracht van eiland keukens. Koken samen met vrienden is makkelijker in een keuken waar voldoende werkruimte is. Maar ook een bescheidener opstelling met een bar, waaraan de familie kan zitten, is populair.

Het kookeiland zorgt dat u niet met uw gezicht naar de wand staat tijdens het koken. U kunt daardoor gezellig contact houden met uw huisgenoten terwijl u het eten bereidt. Kookeilanden kunnen van alle keukens echte woonkeukens maken.

Kookeilanden brengen de functies van koken en leven dichter bij elkaar. Voor inspiratie voor deze gezellige keukens kunt u eens bladeren door ons keukenboek, we hebben voorbeelden in vrijwel elke keukenstijl.

 

kookeiland met kastenwand

 

Past een keuken met kookeiland bij mij?

Behalve persoonlijke voorkeur speelt bij het kiezen voor een keuken met kookeiland ook de beschikbare ruimte mee. Uw nieuwe keuken moet immers niet worden overheerst door een groot kook- of spoeleiland waar eigenlijk te weinig plek voor is. Er zijn trouwens wel mogelijkheden om in een kleine ruimte een alternatief voor een kookeiland te plaatsen, daarover later meer.

 

Hoeveel ruimte vergt een eiland?

In een ideale situatie heeft u in uw keuken ruimte om rondom uw kookeiland minstens 90 centimeter loopruimte te houden, aan elke zijde dus. Daarnaast heeft het natuurlijk vooral zin om een eiland te plaatsen als de maat ervan voldoende is. Neem daarom vóór uw afspraak bij de showroom de afmetingen van uw keuken zorgvuldig op, zodat onze adviseurs u gedegen advies kunnen geven over de mogelijkheden.

 

Welke stijlen keukens lenen zich voor een kookeiland?

In alle soorten keukens staat een kookeiland mooi. Landelijkmodern of tijdloos, het voegt altijd iets toe. Toch zijn er een paar dingen waarmee u rekening kunt houden. Zoals de opstelling. In U-keukens is een keukeneiland zeker mogelijk, denk aan professionele horeca-keukens. Het vereist echter wel veel ruimte, dus tenzij u een grote keuken heeft, kunt u beter een keuze maken voor bijvoorbeeld een hoekkeuken met eiland.

 

Hoekkeuken met kookeiland

 

Een kookeiland in een kleine woning

In een kleine woning kan een kookeiland een goede aanvulling zijn op het keukenblok, mits het om een open keuken gaat. In een dergelijk ontwerp wordt namelijk een deel van de woonkamer bij de keuken getrokken, wat een gezellige maar ook nuttige uitbreiding creëert.

Dat betekent wel dat u ervoor kiest het woongedeelte iets te verkleinen ten gunste van de keuken.

In een kleine woning is een open hoekkeuken met kookeiland vaak het meest efficiënt. Doordat aan één kant het eiland aansluit op de woonkamer is het eenvoudiger om een meter rondom vrij te houden. Rechte keukens werken in deze situatie ook, maar als u kiest voor een hoekkeuken maakt u iets beter gebruik van de beschikbare ruimte.

 

Geuren en geluiden

Een nadeel van een kookeiland aansluitend op het woongedeelte: geuren en geluiden uit de keuken komen ongefilterd de rest van het huis in. Een afzuigkap kan de geuren verhelpen, maar is groot en opvallend en kan rumoerig zijn.

Tegenwoordig is het mogelijk om de afzuiginstallatie in het kookeiland te verwerken, wat voor een open keuken natuurlijk ideaal is.

Het is echter niet makkelijk om de geluiden tegen te gaan. Dit kan een voordeel zijn: u kunt vanuit de keuken uw kleine huisgenoten in de gaten houden. Heeft u deze geluiden liever niet, dan is een gesloten keuken de beste optie voor u, waarbij natuurlijk bij voldoende ruimte een kookeiland nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

 

Alternatieven voor het keukeneiland

Een kookeiland is niet geschikt voor alle huizen en elke thuis-kok. Bent u klein behuisd, of heeft u veel loopruimte nodig, dan is een ‘echte’ eiland keuken voor u mogelijk niet de ideale keuze. Er is echter ook in een klein huis vaak genoeg ruimte voor een alternatief, zoals een schiereiland of een keuken met bar.

 

Het schiereiland

Een schiereiland is een kookeiland waarvan één korte zijde tegen een muur staat. Daardoor neemt het eiland minder ruimte in beslag, en past ook in een kleinere keuken. Maar ook voor een keuken waar een vrijstaand eiland zou kunnen is een schiereiland soms handiger, om meer ruimte te laten voor de doorloop.

 

De bar

De bar is terug van weggeweest. Een bar is doorgaans smaller en hoger dan een eiland of schiereiland, er zit meestal geen kookplaat of spoelbak in. Wel passen er barkrukken onder de bar.

Bars zorgen in de keuken voor extra werkruimte. Daarnaast creëert u een plek om met vrienden of familie iets te eten of drinken: maak van uw keuken een luxe cocktail lounge of gezellig eetcafé!

In sommige keukens kan zelfs een kookeiland met bar worden geplaatst, dit is een goede manier om wonen en koken nog meer samen te brengen.

 

kleine keuken met spoeleiland min

 

Een nieuwe keuken met kookeiland installeren

Als u al een keuken met kookeiland heeft, en u wilt het bestaande keukeneiland vervangen, dan zal dat voordeliger zijn dan een heel nieuw eiland aanleggen. Dat verschil zit vooral in het verleggen van de leidingen.

Het voordeel is wel dat een kookeiland aan keukens een luxe uitstraling geeft, dus u krijgt voor dat geld een keuken voor stijl terug.

Onze adviseurs kunnen u een nauwkeurige offerte geven voor uw droomkeuken, inclusief kookeiland. Liever van tevoren een inschatting maken? Hou dan rekening met de volgende overwegingen.

 

Het verleggen van leidingen

Bij nieuwe kookeilanden is een belangrijke kostenpost het klaarmaken van leidingen en eventueel het installeren van een afzuiginstallatie (afzuigkap of in het eiland geïntegreerd). Ga na of dat in uw keuken tot de mogelijkheden behoort, en wat het ongeveer kost. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

 

Materiaalkosten

Een keukeneiland vergt meer materiaal, waardoor de prijs afhankelijk is van de rest van het ontwerp van de keuken. Als het keukenblok een houten werkblad heeft, kies dan voor hetzelfde materiaal voor het keukeneiland, voor een harmonieuze uitstraling. Hou ook rekening met extra kosten voor de plaatsing.

Er zijn talloze manieren om een keuken met kookeiland betaalbaar te houden. Samen met de keukenexperts van KüchenWelt vindt u zeker inspiratie voor een ontwerp dat binnen uw budget past, en tegelijk uw gevoel voor stijl zal prikkelen. Maak een afspraak in de showroom voor advies.

 

Tijd

Zeker als u van plan bent zelf de keuken te installeren kost een extra element, zoals een kookeiland, ook extra tijd. Dat kan betekenen dat u langer met het ongemak van een verbouwing zit. Wilt u sneller van uw nieuwe keuken kunnen genieten, kies dan voor onze vakkundige installatie service.

 

Advies en service

Het plannen, aanschaffen en plaatsen van een eiland keuken is eenvoudig als u de hulp inroept van ons professionele team. De adviseur in de showroom kan u de verschillende stijlen tonen, u voorlichten over de moderne mogelijkheden voor apparatuur, en een eerlijke offerte voor u opstellen. We hopen u snel te mogen verwelkomen!

 

Wat is een kookeiland?

Buiten het gedeelte wat tegen de muur staat, kan er nog een ‘los’ gedeelte keuken zijn. Meestal is dit een onderdeel wat tegenover het vaste deel van de keuken staat. Soms kiest men ervoor om het eiland volledig te laten zweven, andere om deze tegen een wand te zetten. De beschikbare ruimte is hier wel een doorslaggevende factor in.

 

Wat kost een keuken met kookeiland?

Deze typen beginnen vanaf ongeveer € 4.000,-. Echter is het heel afhankelijk van uw persoonlijk wensen. Andere apparatuur kunnen een keuken in een klap vele malen duurder maken. Ook de gebruikte materialen maken hebben een directe invloed op de prijs.

Het advies is om de keukenprijs te laten berekenen door een adviseur. Zo heeft u een duidelijk overzicht van de kosten van de keuken.

 

Voordelen kookeiland

Een keukeneiland is een toevoeging op uw interieur. Het creëert extra sfeer en de mogelijkheid om aan een bar plaats te nemen. Er zijn vele mogelijkheden om de bar in te zetten in de woning.